Ако сакате да привлечете нечие внимание, да започнете разговор или пак да излезете на состанок, можеби ќе сакате и да ги прочитате овие неколку совети за тоа како успешно да флертувате. Поточно, овие техники се покажаа како најуспешни и навистина можат да ви помогнат, пособено во ситуации кога не знаете што да кажете.

Флертувањето не е лесно, но дефинитивно е нешто што можете да го научите и во кое можете да станете добри.

- Флертувањето е уметност, но исто така е и нешто што можете да го научите и вежбате, како и секоја друга вештина - вели експертот за врски Џонатан Бенет.

- „Можеби на почетокот е малку непријатно за вас, но следејќи некои совети позади кои стои науката, можете да станете господар на флертувањето. И, ќе ви стане толку природно што нема да мора да размислувате повеќе за тоа”.

Имајте на ум дека флертувањето треба да биде забавно, и еве неколку совети што можат да ви помогнат:

1. Контакт со очите

Се разбира, не треба да гледате интензивно некого во очи, но повремено контакт со очи за време на разговорот ќе и покаже на другата личност дека сте заинтересирани.

Згора на тоа, Бенет вели дека студијата покажала дека и странците кои се гледаат малку подолго во очи, почнуваат да се чувствуваат страст, само затоа што се гледаат.

Не е секогаш лесно да погледнете некого во око, особено ако сте нервозни или се обидувате да размислите што да кажете следно. Но, оспорете се да остварите контакт со очите, а потоа погледнете настрана, а потоа повторно. Со текот на времето, ова ќе ви стане природно.

2. Допир со рака

„Физичкиот допир е поврзан со чувство на привлечност, желба, па дури и брзо чукање на срцето“, вели Бенет, додавајќи дека допирот треба да биде соодветен и да не го надминувате лимитот на пристојност.

На пример, обидете се да ја допрете раката на вашиот потенцијален партнер додека раскажувате шега и да видите како ќе реагира.

„Доколку некому сте привлечни, тој ќе најде начин да ве допр, и тоа исто така може да го зголеми чувството за привлечност кон вас“, вели експертот за врски.

3. Поделете комплимент

Кога сте во друштво на потенцијалниот партнер и сакате да видите во која насока може да се развиваат нештата помеѓу вас, дајте му комплимент.

„Да се даде комплимент е одличен начин да флертувате“, вели Бенет, истакнувајќи дека студијата исто така покажала дека комплиментите веднаш се препознаваат како „алатка“ за флертување, во споредба со другите начини на започнување разговор.

„Ако сакате другата личност да разбере дека флертувате, не може да тргнете наопаку доколку дадете искрен комплимент“.

Ви се допаѓа нејзината / неговата насмевка, очи? Слободно кажете им го тоа!

4. Покажете интерес

Една од најдобрите работи што можете да ја направите додека флертувате е да покажете вистински интерес за она што го кажува вашиот потенцијален партнер.

- Покажете интерес и љубопитност, поставувајте прашања. Слушајте ги одговорите и поставувајте уште повеќе прашања. Споделете и нешто за себе кога ќе се појави можност за тоа, но внимавајте тоа што го кажувате да е на некој начин поврзано со тоа што зборува другата личност - советува клиничкиот психолог Даниел Шер.

Бидете внимателни додека слушате, и и додека размислувате во моментот што да прашате следно, затоа што може да не го слушате неговиот / неговиот одговор. Затоа е најдобро да се сконцентрираме на одговорите и да размислуваме за прашањата истовремено, засновано на одговорите.

5. Кажете неколку шеги

Заборавете на глупостите и едноставните шеги, и обидете се да бидете хумористични и да раскажете некои одлични приказни, шеги, затоа што хуморот е одличен за флертување. - Хуморот им помага на луѓето да бидат порелаксирани. Истражувањата покажуваат дека хуморот може да ја ублажи вознемиреноста, дозволувајќи им на врските да се развиваат побрзо. Значи, шегата може да ја зголеми блискоста кога флертувате со некого - вели Швејер.


Администратор
27/06/2020 09:00