Високиот комесаријат на Организацијата на Обединетите нации за бегалци (УНИЦЕФ) ја предупреди Грција дека новиот камп на островот Лезбос, изграден за сместување илјадници мигранти, кои минатата недела останаа без покрив над главата во пожар, мора да биде привремен, бидејќи 157 од вкупно 6.000 луѓе кои досега се вселија се позитивни на коронавирусот.

Стотици баратели на азил, вклучително и стари лица и мали деца, денеска стоеја во редица за да влезат во шаторскиот камп, кој беше набрзина изграден за да го замени кампот Морија, најголемиот камп за мигранти во Европа, пред да изгори на 8 септември.

Шестмина Авганистанци се уапсени во врска со избувнувањето на пожарот, објави „Гардијан“.

Според портпаролката на УНХЦР, Шабија Манто, новата локација моментално функционира како засолниште за итни случаи.

УНХЦР ја поддржува неговата употреба како привремено решение, но предупредува дека она што може да се смета за адекватно во однос на засолништето и услугите во време на вонредни случаи не е соодветно како долгорочно решение.

Грчките власти допрва треба да ја разјаснат идната употреба на новата локација.

– Ние сме подготвени да поддржиме дискусии за можни долгорочни решенија, вклучително и продолжување на безбеден и уреден трансфер на земјиште и преместувања поддржани од ЕУ, рече портпаролката на УНХЦР.


Администратор
18/09/2020 22:58