Индија денеска почна бесплатна програма за вакцинација против коронавирус за целата возрасна популација. Според „Тајмс оф Индија“, владата ќе купи 75 проценти од вакцините произведени во земјата и ќе ги дистрибуира меѓу различните држави.

Количината на вакцини што ќе ги добие еден регион ќе зависи од популацијата, бројот на заразени и бројот на веќе имунизирани. Останатите 25 проценти од произведените вакцини ќе бидат достапни од одделни држави и приватни клиники.

Најавувајќи го почетокот на кампањата на почетокот на јуни, премиерот Нарендра Моди рече дека секој граѓанин на земјата ќе ја прима вакцината бесплатно, без оглед на приходите и социјалниот статус.

Вакцинацијата против Ковид-19 во Индија почна на 16 јануари. До 30 април, властите го имунизираа медицинскиот персонал, полицијата и службите за итни случаи, како и жителите над 45-годишна возраст бесплатно.

Индија е најголем производител на вакцини во светот, но програмата за вакцинација е бавна. За 156 дена од кампањата, вакцинирани се скоро 20 проценти од населението, но само околу 3,7 проценти ги примиле двете дози.

Индиското Министерство за здравство соопшти денеска дека од почетокот на пандемијата во земјата, 29,9 милиони луѓе се регистрирани со коронавирус, над 28,7 милиони се опоравиле и повеќе од 386.000 починале.


Администратор
21/06/2021 11:48