Уставниот суд на Молдавија го отфрли денеска барањето на претседателката на државата Маја Санду да и биде дозволено да именува нови министри, со што продолжува повеќемесечниот спор меѓу неа и нејзиниот претходник Игор Додон.

Санду победи на претседателските избори во ноември минатата година, но влезе во судир со ќленовите на Парламентот, во кој доминираат пратениците кои го поддржуваат Додон.

Таа инсистира на одржување вонредни парламентарни избори, но Социјалистичката партија на Додон е против тоа.

Санду смета дека победата на нејзината Партија на акција и солидарност, која ја предводела пред да стане шеф на државата, ќе ја зајакне нејзината моќ и ќе и овозможи да ги исполни ветувањата за борба против корупцијата.

Санду и Дадон се во судир и околу именувањето на привремена нова влада, бидејќи претходната, која е именувана во времето на Дадон, поднесе оставка, поради што Санду му се обрати на судот.

Дадон ја поздрави одлуката на судот, оценувајќи дека со тоа не и е дозволено на Санду да го крши Уставот, да менува министри и да именува други по своја желба.


Администратор
04/03/2021 21:23