Во интервју за париски „Либерасион“, Алан Фишер, претседателот на Советот за ориентирање на стратегијата за вакцини во Франција, реагира на моделите што ги спроведува Институтот Пастер, при што смета дека тешко може да се постигне да се вакцинираат 90 отсто од возрасните и притоа се осврнува на вакцинацијата на децата јави дописникот на МИА.

Според професорот Ален Фишер, претседател на францускиот совет за ориентација за стратегија за вакцини, реагираше на проекциите на Институтот Пастер, според кој потребно е да повеќе од 90 отсто од возрасните да бидат вакцинирани за целосно напуштање на заштитните мерки што треба да се земат предвид на есен.

-Ќе биде многу тешко затоа што треба да се исполнат неколку услови, особено прифаќањето на вакцинацијата од населението, вели Ален Фишер, посочувајќи на случајот со најмладите, кај кои сите „не се убедени во вредноста на вакцинирањето“.

Така, професорот по имунологија вели дека верува „во улогите на амбасадори: нивните семејства, оние кои биле вакцинирани на почетокот на годината, но исто така и нивните „врсници“, оние што ги слушаат (познати личности, спортисти …), системот на поточиња може да функционира“.

Покрај тоа, за Ален Фишер нема сомнение, потребно е „да се стори сè за вакцинацијата да стане општествена норма“.

-Ова е нашиот главен интерес во иднина. Јас сум разумно оптимист, тврди тој во „Либерасион“.

Ова прашање го покренува прашањето за вакцинација кај децата. „Ако се вакцинираат само возрасните, сè уште се очекува голема епидемија кај децата, што ќе придонесе за инфекција на родителите и незаштитените баби и дедовци“, предупредува Институтот Пастер. Ако целта што треба да се постигне е колективен имунитет, „има смисла да се вакцинираат деца“, се согласува Ален Фишер.

-За грипот, на пример, Британците и Американците ги вакцинираат многу. Не толку за да ги заштитат, бидејќи немаат тежок грип, туку за да го ограничат ширењето на вирусот кај нивните баби и дедовци. Не е во филозофијата на француска вакцинација, но ќе мора да се стремиме кон тоа за Ковид, признава имунологот.

Како такви, лабораториите на Фајзер поднесоа петок до Агенцијата за лекови на САД (ФДА) апликација за овластување за вакцинација за малолетници на возраст од 12 до 15 години. Важен чекор за информирање на научната заедница, според Ален Фишер.

-Ова лето, ќе ги имаме сите информации за безбедноста на вакцините кај децата, нивната ефикасност и евентуално дозите неопходни за дефинирање на политиката за вакцинација. Ми се чини разумно дека ќе треба да предложиме можна имплементација. Околу почетокот на учебната година, вели тој.

Како поттик за нашата стратегија за вакцинирање, „ако мерките за бариери продолжат да се почитуваат и ако се очекува придржување кон вакцините следната есен, можеме да се надеваме на враќање на нормалниот живот“.

-А, ако се вратиме премногу рано на социјалните навики како пред Ковид, без маски во средината на кампањата за вакцинација, последиците по здравјето можат да бидат погубни, предупредува францускиот специјалист.


Администратор
12/04/2021 23:51