Одделот за образование при Алијансата за Албанците со скептицизам и огорченост ја прими веста за трите економски мерки за млади, одобрени од владата, каде што само им помага на богатите семејства, додека тие со низок социјален статус ќе продолжат да немаат пристап до онлајн настава.

Првата мерка со која на секој студент и ученик му се дава ваучер во вредност од 3000 денари каде се авансираат децата на семејствата на службените лица и во никој случај не им помага на децата со влошен социјален статус. За ​​илустрација, на пример, секој службеник на ДУИ кој има плата од над 40.000 денари и има две деца под 29-годишна возраст кои донирале 6.000 денари од својата плата во фондот за солидарност за здравство, сега парите ги враќаат преку ваучерите со оваа мерка!

Втората мерка, со која на секој студент со низок социјален статус му се дава банкарска картичка во вредност од 6000 денари. Оваа популистичка мерка ја покажува горчливата реалност на нашата земја каде сиромашниот млад човек живее во имагинарниот свет само еден месец, а потоа само по еден месец се враќа во реалниот свет.

Третата мерка е 30.000 денари за млади кои сакаат да следат курсеви за ИКТ (компјутерска информатичка технологија), замислете студент кој не е во можност да присуствува заради пандемија и нема компјутер, лаптоп или паметен телефон за да присуствуваат на лекцијата преку Интернет, им овозможува на ИКТ фирмите, кои ги рангираат фирмите со најголем капитал, дополнително да се збогатат.

И покрај недостатоците на овие мерки, уште по ироничен е фактот што ДУИ ги промовираше овие мерки од својот партиски штаб, манипулирајќи со граѓаните. Потсетуваме уште еднаш дека секоја мерка на владата е овозможен од државниот буџет, исполнет со парите на даночните обврзници, односно граѓаните кои чесно заработуваат и ги плаќаат своите обврски!

Одделот за образование при Алијансата за Албанците предлага владата наместо овие популистички мерки, да донесе мерки така што секој ученик ќе добие лаптоп или паметен телефон. Во исто време, да се подготви теренот за да од 1 септември, доколку не се создадат поволни услови за продолжување на настава во училишните клупи, барем да имаме програми за учење преку Интернет и со помош на наставниците во текот на летото овие единици да бидат снимени.

Алијанса за Албанците- Оддел за образование


Администратор
02/06/2020 01:21