Финални натпревари на сите досегашни Светски првенства во фудбал:

1930 година - Светски шампион Уругвај

финале, Монтевидео: Уругвај - Аргентина 4: 2 (1:2).

1934 година - шампион Италија

финале, Рим: Италија - Чехословачка 2:1 (1:1, 0:0).

1938 година - Италија

Париз: Италија - Унгарија 4:2 (3: 1).

1950 година - Уругвај

Рио де Жанеиро: Уругвај - Бразил 2:1 (0:0).

1954 година - Германија

Берн: Германија - Унгарија 3:2 (2:2).

1958 година - Бразил

Стокхолм: Бразил - Шведска 5:2 (2:1).

1962 година - Бразил

Сантијаго де Чиле: Бразил - СССР 3:1 (1:1).

1966 година - Англија

Лондон: Англија - Германија 4:2 (2:2, 1:1).

1970 година -Бразил

Сиудад де Мексико: Бразил - Италија 4:1 (1:1).

1974 година - Германија

Минхен: Германија - Холандија 2:1 (2:1).

1978 година - Аргентина

Буенос Аирес: Аргентина - Холандија 3:1 (1:1, 1:0).

1982 година - Италија

Мадрид: Италија - Германија 3:1 (0:0).

1986 година - Аргентина

Сиудад де Мексико: Аргентина - Германија 3:2 (1:0).

1990 година - Германија

Рим: Германија - Аргентина 1:0 (0:0).

1994 година - Бразил

Лос Анџелес: Бразил - Италија 0:0 / 3:2 (пенали).

1998 година Франција

Св. Денис: Франција - Бразил 3:0 (2:0).

2002 година - Бразил

Јокохама: Германија - Бразил 0:2 (0:0).

2006 година - Италија

Берлин: Италија - Франција 1:1 / 5:3 (пенали).

2010 година - Шпанија

Јоханесбург: Шпанија – Холандија 1:0 (0:0, 0:0).

2014 година - Германија

Рио: Германија – Аргентина 1:0 (0:0).

2018 година: - ?

Москва: Хрватска – Франција.


Администратор
15/07/2018 16:52